Najčešća pitanja

FAQ

Koje oblike etiketa možete proizvesti?

Oprema koju koristimo daje nam fleksibilnost za izradu etiketa u gotovo bilo kom obliku koji vam može zatrebati. Tokom godina uživali smo u radu sa kupcima koji su imali vrlo neobične zahteve u pogledu oblika. Uvek je zadovoljstvo kada možemo iznenaditi i obradovati nekoga isporučivši upravo ono što su zamislili! Kao i kod većine stvari, postoje neki praktični aspekti u pogledu oblika. Što je dizajn kompleksniji, gotove etikete je teže nanositi. Tu je i praktično razmatranje troškova izrade posebnog alata za postizanje vaše ideje neobičnog oblika. Ako se vaše etikete mogu napraviti pomoću nekog alata koji već imamo, to obično pomaže da se vaši troškovi drže pod kontrolom.

Koliko boja možete da odštampate?

Prvenstveno koristimo CMYK, koji nam omogućava da koristimo 98% raspona boja PANTONE. Možemo dodati belu, narandžastu, ljubičastu i/ili zelenu boju kako bismo dodatno poboljšali kvalitet boje.

Imate li minimalnu količinu?

Kod digitalne štampe etiketa, minimalna količina ne postoji. Bitno je da imate u vidu da odabir tiraža diktira cenu pojedinačne etikete. Naša preporuka je da ne radite manje od 200. Najoptimalniji odnos količine i cene možete proveriti na našem sajtu u Kalkulatoru.

Koji je najbolji materijal za etikete?

Najbolji materijal za etikete uvek je onaj koji odgovara vašoj primeni. Ne postoji jedinstveni najbolji osnovni materijal za etikete. Za neke aplikacije papirna etiketa bila bi apsolutna katastrofa; za druge ništa drugo ne bi ni izdaleka bilo tako dobro kao papirna etiketa. Za izradu etiketa obično koristimo razne papire, polipropilen, poliester, vinil ili druge materijale. Priča, međutim, počinje samo osnovnim materijalom. Nalepnica sa lepim izgledom napravljena pogrešnim lepkom ili bez premaza potrebnog za zaštitu završne obrade ne bi bila dobra stvar. Suštinski deo našeg zanata je osmišljavanje najbolje konstrukcije etiketa za vaš dizajn i zahteve primene.

Koliko etiketa ima u jednoj rolni?

Baš kao što su etikete napravljene prema vašim specifikacijama, u mogućnosti smo da napravimo rolne u suštini bilo koje veličine koja vam može zatrebati. Mnoge stvari su bitne, od veličine rolni do prečnika hilzne oko kojih se rolne formiraju. Prilikom nanošenja etiketa mašinski, moramo znati veličinu hilzne koja se može montirati na mašinu. Neke mašine će imati ograničenja oko maksimalnog prečnika rolne koja se može montirati, ili maksimalne širine. Kada se etikete trebaju nanositi ručno, biće važna i druga razmatranja, poput mogućnosti udobnog držanja rolne. Pa, koliko? Taman koliko vam treba!

Na koje materijale mogu lepiti etikete?

Da. Veoma je važno da znamo na šta planirate da primenite svoje etikete i kako očekujete da će etikete raditi. Lepilo koje će čvrsto držati etiketu na kartonskoj kutiji možda nije prikladno za držanje iste etikete na staklenoj flaši, ali omogućava lako uklanjanje (bez ostataka). Neke površine su manje podložne lepkovima od drugih. Ako znamo dovoljno o ​​tome sa čime radite i kako želite da etiketa radi, možemo dizajnirati rešenje za etikete koje najbolje odgovara onome što radite.

Kada treba da mislim o alatu za prosecanje etikete?

Svaki put kada moramo naručiti novi (oblik) alata za prosecanje etikete to se smatra uobičajenim. Klijent je odgovoran za jednokratnu naplatu narudžbe, ali ako alat ikada treba zameniti LabelPrint će preuzeti troškove na sebe.

Da li mogu dobiti uzorak pre štampe?

Za svaki posao koji štampamo isporučujemo Soft proof (digitalni uzorak) u PDF formatu. Takođe možete dobiti Hard proof etikete rađene na istom materijalu i tehnologiji uz minimalnu naknadu ili bez naknade ukoliko ste naš ključni kupac.

Proof je prikaz vaše etikete. Na PDF uzorku, trebalo bi da proverite da li su sav tekst, razdvajanje boja, razmaci i bar kodovi ispravni. Na štampanoj kopiji treba da proverite sve gore navedeno i boju.

Na kojem materijalu možete štampati.

Možemo štampati na širokom spektru materijala, sve u zavisnosti od vaše potrebe (papir, PP, PET, PVC, beli, transparentni, metalizirani materijali). Materijali koje koristimo, nabavljamo od najrenomiranijih proizvađača substrata za štampu.